Photographer Erik Abel ⎢Umeå ⎢Sweden

Kolonin

”Man hoppas här, med Guds hjälp, så skall det bliva de svenskas Västindien.”

Året är 1635. Riksrådet Carl Bonde formulerar ett brev till rikskansler Axel Oxenstierna där han berättar om det lovande silverfyndet på Násavárra, långt uppe i Arjeplogs fjällvärld. Förhoppningarna är stora. Statskassan är körd i botten och nere på kontinenten rasar fortfarande det trettioåriga kriget. Bara några månader efter att brevet skickats är gruvbrytningen igång. Men gruvan blir varken särskilt långlivad eller den räddning de styrande hoppats på. Däremot blir den starten på något annat. Exploateringen av markerna i svenska Sápmi och norra Sverige.

Det har snart passerat fyra hundra år sen silverfyndet på Násavárra. Sen dess har stora gruvor öppnats i malmfälten, älvdalar har dämts, skogar avverkats och blåsiga sluttningar täckts med vindkraftverk. Under förra seklet skulle välfärden byggas ut, i dag sker exploateringen i den gröna omställningens namn. Än en gång nyttjas norra Sveriges och Sápmis marker för ett högre syfte. Vinsterna är för det allmännas bästa. Makten över markerna flyttas allt längre bort.

I arbetet med det pågående projektet Kolonin besöker jag exploaterade marker och några av de människor som har en relation till dem.

Projektet kommer förhoppningsvis att ges ut som bok under 2025.